joi, 1 august 2013

De Sanziene pe Gugu, M-tii Godeanu, iunie 2013

             Din data de 22 iunie, am urcat de la Barajul Gura Apei, pe traseul: Lapusnicu Mic - refugiu Gugu - vf. Merila Mare - Lacul Gugu. Traseul este marcat cu o banda simpla roz pe pietre si copaci. In prima parte se merge pe albia Lapusnicului Mic, dupa care se intra prin padure, pe partea dreapta ce urca sus in culmea Branului. Lapusnicu Mic cunoscut mai de mult si ca Valea Branului a fost ocupat la obarsie, de cel mai lung ghetar din Masivul Retezat. La intrarea in golul alpin pe ramasitele vechii stane (stana Bran), a fost construit refugiul Gugu, accesibil tuturor iubitorilor de munte. De la refugiu am urcat in sus spre Merila Mica (2130m) si Merila Mare (2170m) si am coborat la lacul Gugu (1995m). Lacul Gugu, aflat în căldarea suspendată de sub Vîrful Gugu, este asociat cu un alt lac mai mic (tau). El este înconjurat de grohotisuri şi stanci slefuite de ghetari.

valea Lapusnicului Mic

Eu si Ananda la urcare pe valea Lapusnicului Mic.

 Traseul a durat cam 5-6 ore cu tot cu pauzele de fotografii si cascat gura :)) ... atat pentru a mai lua o gura de aer, cat si pentru a ne minuna de superbele peisaje alpine. Am montat cortul  in caldare pe malul lacului Gugu, avand in fata noastra lacul si vf. Gugu cu stancile, jnepenii precum si bujorii de munte infloriti pe tot versantul. A doua zi am urcat pe culmea si vf. Gugu si ne-am plimbat prin imprejurimi. A doua noapte, noaptea de Sanziene (23 spre 24 iunie), am innoptat tot la lac... nu am avut parte de fenomene...paranormale... :) ... doar daca consideram cele cateva sfere luminoase aparute in pozele facute seara. Pot mentiona in schimb, ca dormitul in astfel de zone, precum caldarea Gugu si altele din muntii Godeanu si Tarcu, iti inspira imagini de poveste (Raiul pe Pamant) si stari minunate, de nu iti mai vine sa parasesti zona si sa te intorci in societate. 
A treia zi ne-am hotarat sa coboram de la lacul Gugu,  in jos pe raul ce izvoraste din lac si se uneste apoi cu valea raului Matului si se revarsa in valea Lapusnicului Mic. Traseul a durat tot cam 5 ore si jumatate, dar coborarea a fost doar pe valea raului, zona greu accesibila si plina de cascade mari superbe, ce dau una in alta, de ai impresia ca nu se mai termina . 


treaseul prin padure

Refugiul Gugu (construit pe fosta stana Bran)











Ghita si Ananda pe Vf. Merila Mare (Vf Gugu in departare)


Caldarea si Vf Gugu

Ghita, coborand la lac si rododendroni





o cascada mai mica ce izvoraste din lac Gugu

In caldare la Gugu


campare pe malul lacului

Lacul Gugu vazut din creasta

Lacul si vf Gugu 

alti turisti ce urca pe vf Gugu, venind dinspre refugiu Gugu

Creasta Moraru-Gugu

lacul Gugu vazut de pe vf Gugu


rododendroni si taul Gugu (un lac mai mic, mai jos de lacul Gugu)

Ghita si Ananda pe creasta Gugu - Merila





apus pe lac










Cobararea de la lacul Gugu direct pe valea raului







Orhidee salbatice ( Poroinic)


zona in care se varsa raul Gugu in raul Matului


Valea Matului



 cascadele de pe valea Matului



in cele 5 ore de cobarare pe rau, a trebuit sa traversam raul dintr-o parte in alta, de multe... ori :)


Ghita si Ananda, cautand traseu de coborare pe langa cascade






valea Matului, inainte de a se unii cu Lapusnicul Mic






" Parc de distractii" natural :) ... asta da topogan cu apa ..( de alunecam :)) .. nu ma mai opream pana in Lapusnicu Mic )




"transbordarea"  Anandei prin rau




cascada pe valea Scurtele( inainte de a se unii cu valea Matului in Lapusnicu Mic)





Valea Lapusnicului Mic - finish :)

4 comentarii:

  1. Răspunsuri
    1. Multumesc Dora :) ...dar in astfel de zone superbe, nici nu are cum sa fie altfel. a fost o tura extraordinara. Am asteptat ceva vreme tura asta :)

      Ștergere
  2. de unde incepe traseul ca as merge si eu pina la cascada - daca nu ma insel de la bariera de la lacul gura apelor ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi cer scuze pentru intarzierea raspunsului. Traseul spre vf. Gugu si lacul Gugu se face pe la barierea barajului Gura Apei, tinand drumul de contur al barajului pana pe Lapusnicul Mic, la podet. de acolo se intra pe traseul nou marcat cruce rosie.Pentru cascade, se urmeaza cursul paraului Lapusnicul Mic, traseu nemarcat si greu accesibil.

      Ștergere