luni, 7 ianuarie 2013

Tara Hategului

"...dincolo de Carpatii Jiului si ai Retezatului, acolo se intinde si se gaseste pe harta Tara Hategului. E ca o groapa uriasa in poala muntilor Retezat."
     
    Tara Hategului este nucleul de etnogeneza a poporului roman,este izvorul istoriei romanesti, locul unde, cum spunea Nicolae Iorga, s-a hotarat acum doua mii de ani, care este limba pe care o  vom vorbi, care e sufletul care ne va salaslui in trupul nostru tracic, care vor fi prieteniile si dusmaniile noastre fata de multele neamuri ale lumii.

      E atat de mica Tara Hategului(cca.400km2), incat ochiul o poate cuprinde pe toata dintr-odata.
  Asezata in partea de sud-vest a Transilvaniei, Tara Hategului este una din cele mai insemnate si cunoscute vetre de civilizatie din spatiul istoric romanesc. Relieful variat, este format din campiile udate de apele Streiului, Raului Mare si ale Galbenei, precum si a numerosilor lor afluenti, coborati din dealuri piemontane si culmi (muncei) acoperite de paduri si pasuni bogate.

      La fel ca Transilvania, al carei bastion sud-vestic a fost, Tara Hategului se prezinta ca o fortificatie naturala aparata de Muntii Sureanu spre est si nord-est, Parang si Valcan spre sud, Retezat si Tarcu spre sud si est si Poiana Ruscai spre nord, formand un spatiu Istorico-geografic ideal de conservare a unor comunitati.

     Din colanul de munti care impresoare Tara Hategului, cel mai mult impresioneaza 'veriga' Retezatului. Panorama pe care acesti munti o ofera privitorului de pe dealul Hategului sau din satele din vale, este unica.

     De la  350-400m, cat e in locul de unde privesti, privirea suie pana la 2500m, sus pe culmile Retezatului, unde, pe vreme buna, se pot observa largile culcusuri in care au odihnit odinioara ghetarii si pe care, oricine a avut ocazia sa priveasca candva o fotografie sau un desen reproducand un peisaj glaciar in munti, le recunoaste indata ca atare. Datorita acestei particularitati, tabloul e, parca, si mai grandios decat a muntilor Fagarasului priviti din tara Oltului sau decat acesla al Bucegilor, priviti din tara Barsei.
    
     Pe cat este de mica, pe ata este de bogata din punct de vedere turistic. Fiecare epoca istorica si-a pus amprenta, prin vestigii, pe acest tinut romanesc, incepand inca din:

- perioada preistorica,  in peștera Bordu Mare, pe teritoriul satului hațegan Ohaba-Ponor este atestată una dintre cele mai vechi prezențe ale omului în România. Este vorba despre câteva falange datate în paleoliticul mijlociu(cca.100.000- 33.000 i.Chr).

- sec. I cu ruinele de la Sarmisegetusa Ulpia Traiana, capitala Daciei Romane;
Amfiteatru



   - sec. II, sunt considerati stalpii interiori ai bisericii din Densus;

biserica Densus





- sec. XIII, Biserica-monument istoric de la Densus, cea mai veche biserica de la nord de dunare,  Castelul si biserica Santamarie Orlea, Biserica Ostrov;

biserica Densus
biserica Ostrov

- sec. XIV, Cetatea si biserica Colt (zisa si biserica alba), Manastirea Prislop, Biserica din Rau de Mori, Biserica din Sanpetru, turnul din Rachitova,...
cetatea Colt
biserica Colt (Alba)
"...Mi ai ursit aripi neodihnite
In zbor de pasare,
Rabdarea pietrei
Si bratele arborelui in iubire..."
"...Mi ai daruit ochi larg deschisi
Si m ai lasat sa vad adevaruri
Ca luminile din padurea
                                                     Cetatii de Colt."...         http://aerasaga.blogspot.ro/


- sec. XIX, Castelul de la Nalati, Castelul de la Paclisa, ...










































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu