miercuri, 2 august 2023

Pășind prin Rai - Piule-Pleșa, Retezat

                     Pășind prin Rai💖

   Străbătând creasta abruptă, cu cea mai bogată floră din tot masivul Retezat, pe căldura  soarelui de vară, umbrit din când în când de nori pufoși și ceața misterioasă ce ascunde colții de stâncă și vântul care șuieră fără milă pe la urechi, răcorindu-ne, Creasta Pleșa - Piule, ne dezvăluia magia ei😍

                          

                    💖💖💖   ”Pe-aici se odihnește Dumnezeu,
                                    Și tot de-aici trimite-n lume vise!”  💖💖💖

        Ca în fiecare vară, în ultimii trei ani, am fost solicitați, eu și soțul meu, Ghiță, de prietenii noștri din Tulcea, Simona și Ramon, pentru 3 zile de trasee pe munte. O frumoasă tură a fost în zona Retezatului Mic, traseul Pleșa - Piule - Scorota. Pe Simona și Ramon, i-am cunoscut tot prin ”intermediul”  💖muntelui.  Ne-au contactat acum trei ani pentru servicii de ghidaj în zona Munților Retezat și Godeanu. Chiar de la prima tură împreună pe munte, am ajuns să ne împrietenim și astfel , în fiecare vară petrecem câteva zile împreună, în zona munților din județul Hunedoara, zonă care îi ajutăm să o exploreze și să-i descopere frumusețea.

                                        

   Mergând cu mașina pe valea Jiului, spre  izvoarele Jiului de Vest, ajungem în zona Câmpul lui Neag - Buta. De aici pornesc principalele trasee din zona Retezatului Mic- Munții Piule Iorgovan,  cum este denumită această parte din masivul Retezat - zona de calcar a Retezatului. 

Notă: marea majoritate a specialiștilor considera Retezatul Mic ca parte separata de Masivul Retezat. Pentru mine,  el face parte integrală din masiv 😊😎

                                           

Traseul: Cheile Buții - Schitul Pleșa - Vf. Pleșa - Vf. Piule - Șaua Scorota (Șaua Iepii) - Cheile Scorota, cu diferența de nivel de 1300 m altitudine, traseul durează cam 9 ore de mers, având o dificultate mediu - greu.

 
       Principala atracție a zonei, Cheile Buții, o frumoasă formațiune stâncoasă, unde șerpuiește învolburat,  pârâul Buta, de unde putem spune că pătrundem efectiv în zona calcaroasă a Retezatului, denumită Retezatul Mic. Aici avem și faimoasa cabană Cheile Buții, unde se pot mânca faimoșii papanași însiropați cu dulceață de afine, cu fructe culese chiar de pe versanții de deasupra cabanei. De aici se pornește în cea mai lungă, frumoasă, grea dar și spectaculoasă călătorie prin Rai💖
 
 
 



 
 
 


         Traseul începe chiar de la drumul DN66 , traversând puntea peste Jiul de Vest și intrăm prin pădure, începem cu un urcuș pieptiș. Aerul răcoros și cele câteva tipuri de orhidee sălbatice întâlnite, încă de la primii pași prin pădure, ne atrag atenția și ne aduc bucuria în suflet. După o oră și jumătate de urcat prin pădure, ajungem la o altitudine de 1300m într-o frumoasă poiană plină cu flori multicolore, unde putem vedea o poarta de lemn frumos sculptată, Schitul Pleșa și o panoramă deosebită asupra zonei Văii Jiului și a munților ce o înconjoară. 
          Am selectat câteva fotografii cu florile întâlnite până să ajungem la schit, crini de pădure și câteva orhidee deosebite prin coloristic și frumusețe:









 
 
 
  
 
Atenția ne este furată de frumusețea zonei, de abundența florilor de munte (multe rare),  de coloritul lor 😍 și  de parfumul îmbătător.  Am avut și o mică surpriză. Unul din măgărușii de la schit, cel mai mic și mai simpatic, chiar poznaș, tocmai se înfruptase din salata proaspătă din grădinuța măicuțelor și a hotărât să ne însoțească pe traseu. Am reușit până la urmă sa îl convingem sa rămână la casa lui.
 
  
 
 
 
Pășim printre sute de orhidee - multe specii (eu am întâlnit 14 specii de orhidee, în tura asta), zeci de flori de colț, gențiane, ochiul boului, barba ungurului( garofițe de stâncă), crin de pădure, bulbuci,  sânziene, cimbrișor, margarete, clopoței de stânca......  Pășind prin Rai, este corect spus💖
 
 
 













 



 
  
 
  
 
  
 
 
 
  
 
 
 
 
 
   
 

               



 
Retezatul Mic mai este renumit și pentru fauna bogată, pe lângă flora abundentă și diversificată.
Nelipsitele capre negre și-au făcut și ele simțită prezența.

  
 


 
 
          Odată ajuns în zona de creastă, se pot vedea munții în toate direcțiile: Creasta Retezatului cu vârfurile Bucura, Peleaga, Păpușa, Custura,...Piatra Iorgovanului, Oslea Românească, Creasta Munților Godeanu cu vârfurile Pleșa, Moraru, Gugu, ... Munții Mehedinți, Creasta Oslea și Vârful Straja din Munții Vâlcan, Munții Tulișa, Munții Parâng și Șureanu  mai îndepărtați.
 
 

 
 
 Traversarea Crestei Pleșa - Piule și până în șaua Scorota, este destul de grea, avem zone stâncoase, abrupte cu câteva porțiuni cu cablu.


 
 
 
 
   
 
 
 
 
 
 
 








 
 

 
 


 
  
 
 Cleanț de stâncă cu capre negre păscând

  
 
 
 
   
 
Ajunși la Stâna Scorota, gazdele ne invită înăuntru să vadă și Simona cu Ramon cum arată interiorul. După câteva povești cu ei, ne-am continuat traseul de coborâre spre Cheile Scorota și mașina care ne aștepta la drum.




Aici s-a încheiat traseul nostru de azi și plecam spre casă, epuizați dar cu sufletele încărcate de bucurie, hotărâți să revenim cât mai curând.

                                           

                     Ina - gazda și ghidul vostru😊, Ghiță - ghid și ajutor de nădejde în caz de aveți frică de înălțimi, dă o mână de ajutor😎😍 Simona😍 și Ramon😎 vă mulțumim pentru că ne-ați urmărit frumoasa călătorie ce ne inspiră la visare și dor de revenire 

      

💖”În Retezat ne vom întoarce acasă,
Să-mbătrânim frumos și împreună!” 💖 
...după cum spune în Cântec Retezat - Trupa CALEnDAR  


😎💟 Fotografii realizate de Ina Stoenescu și Ramon Soare



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu