vineri, 27 septembrie 2013

La Zanoaga in Retezat, august 2013 - Cu echipa de Salvamont Hunedoara

          Este sfarsitul lunii august si am urcat la refugiul Zanoaga impreuna cu doi salvamontisti din echipa Salvamont Hunedoara, ce urmau sa intre in tura de serviciu  la Zanoaga; Jhony, un salvamontist cu multi ani de experienta in domeniu si Cipri, voluntar la salvamont.  La Gura Zlata, ne astepta cealalta echipa de salvamont, care trebuia schimbata, impreuna cu simpaticii magarusi pe care am inhamat bagajele noastre. A fost prima data cand am urcat la munte si nu a trebuit sa imi car eu bagajul :))
            Am fost fericita ca m-au primit si pe mine sa ii insotesc cateva zile. A fost o experienta frumoasa. Jhony ne-a relatat cateva din operatiunile lor de salvare la care au facut parte. Unele chiar impresionante... care te fac sa te gandesti la ce riscuri se expun salvamontistii in mod constant, ce efort fizic si psihic depus, pentru a salva viata oamenilor si nimeni...aproape nimeni... nu cunoaste acest lucru!


...traversarea podetului.


peisaje de povesteiesire din zona de padure si intrarea in golul alpin... plin de afine :)Iancu Mare :).. ii place sa fie tot timpul primul pe traseu.

Iancu Mic, cel mai lenes dintre magarus... e tot timpul in urma :)...
 dar ii multumesc ca mi-a carat rucsacul :))

Platoul Rades
Iancu Mare, Crina, Gilda si Iancu Mic

Jhony si Lacul Zanoaga(cel mai adanc lac glaciar din M. Retezat, 29m adancime)Sosirea la refugiul salvamont ZanoagaNegruta, zgobie si jucausa, este cea mai tanara membra din trupa de magarusi si mama ei :)


        A doua zi am pornit spre Bucura pe poteca Magarilor (traseu nemarcat pana sus in creasta Slaveiului), pe la taul Urat, taul Rasucit, creasta Slaveiului si coborare pe la lacul Lia- lacul Bucura. La intoarcere am facut traseul Bucura- Judele-saua Barlea-lacul Zanoaga.Adăugaţi o legendă


poteca Magarilor

Cipri, voluntar salvamont si Jhony

Taul Urat... care e chiar foarte frumos :) 

Jhony si taul Rasucit de o culoare azurie :)


Taul Rasucit si vf. Slaveiu

Taul Ascuns sub vf. Slaveiu


Creasta SlaveiuluiCipri si Jhony, spre Judele.

L. Viorica

vf.Judele si Coltii Bucurii


Marcaj L.Bucura- Judele-Barlea-L.Zanoaga

Lacurile Florica si Viorica

Jhony-Salvamont Hunedoara

Taul Agatat, Coltii Bucurii si vf. Bucura (plan indepartat).

Turnul Portii

Vf. Judele si Turnul Portii vazuti din sa

Lacurile din valea Bucurii vazute din Saua Judele

Taul Judele

Lacul Zanoaga vazut dinspre saua Barlea

A treia zi a plouat toata ziua, a fost ceata si destul de frig... dar tot frumos :)


Negruta la periat :) ...
...Jhony, ducand seara magarusii la adapost.


L. Zanoaga

A patra zi mi-am luat la revedere de la baieti si am pornit inapoi spre casa, pe acelasi traseu pe care am si venit: L. Zanoaga- platoul Rades- Gura Zlata.
Platoul Rades 
                         MULTUMESC PE ACEASTA CALE, TUTUROR ECHIPELOR DE SALVAMONT, DIN TARA SI NU NUMAI, PENTRU DARUIREA SI EFORTUL DEPUS IN SALVAREA SI PROTECTIA NOASTRA, SI TUTUROR IUBITORILOR DE MUNTE!
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu