vineri, 15 mai 2015

Actiune de ecologizare in Muntii Poaiana Ruscai, 25 aprilie 2015


TINUTUL PADURENILOR

                           Renumit pentru frumusetea padurilor si a dealurilor, unde padurile salbatice se impletesc cu gospodariile oamenilor; precum si a numeroaselor biserici, unicate prin arhitectura si frumusetea lor, acest tinut extraordinar al padurenilor, merita toata atentia si grija noastra. 
                           


                              Actiune de ecologizare "Sa ne strangem gunoaiele" organizata de Cristina si Alin (echipa CristAlin), doi prieteni, iubitori ai muntelui din Hunedoara, in colaborare cu Primaria Ghelari a fost sustinuta de membrii Asociatiei de turism montan "Via-Retezat" (Ina si Ghita) si inca o iubitoare a muntelui, Monica, din Deva. La actiune am reusit sa ne adunam cam 15 oameni, cu tot cu cei ai zonei, trimisi de primarie... foarte putini :( 
                             Am inceput strangerea gunoaielor din zona localitatii Ruda. S-au strans gunoaie din doua rape, ce s-au adeverit a fii gropile de gunoi ale satenilor din zona...actiune ce a fost cam zadarnica, tinand cont de cantitatea imensa de gunoaie existenta acolo. Astfel ca, dupa cateva ore de munca in zadar si strangerea a nici 10 % din ceea ce era in gropile respective, am lasat aceasta sarcina in mana celor de la primaria din Ghelari si am inceput adevarata ecologizare a zonei turistice din acest Tinut frumos al Padurenilor, gunoaiele aruncate de sateni si turisti pe zonele de camping si pe traseele turistice si de bicicleta... zona cuprinsa intre localiatile Ruda si Poienita Voinii din judetul Hunedoara. 

Prima groapa de gunoi a satenilor..


O particica din ceea ce s-a strans din prima rapa.


...a doua groapa (rapa) de gunoi...ca totul sa fie si mai "simpatic", am gasit si doua steaguri "reprezentative".

Alin, Ina, Ghita si Cristina: cam asta am reusit sa strangem din a doua groapa... si am atins abia marginile :((  maldarului de gunoi.
Ecologizarea traseului turistic din Tinutul Padurenilor 
"Dealul Cornetului" - aici are loc Festivalul de muzica populara din zona Padurenilor


strangerea gunoaielor din zona ...

Perspectiva asupra satului Poienita Voinii, satul de bastina a renumitului cantaret de muzica populara, Dragan Muntean Casa memoriala - Dragan Muntean


Cruce veche din lemn

Biserica din lemn (1931) - "Pogorarea Sfantului Duh",  Poienita Voinii
Renumitele Biserici din zona Padurenilor


Catedrala din Ghelari (1973) - din gresie si poleita cu aur pe interior - are o inaltime de 47 m si e construita cu ajutorul minerilor din zona; una din cele mai spectaculoase si renumite din Romania. Constructia bisericii a inceput in anul 1939 in urma unui vis al preotului Nerva Florea si a durat 34 de ani... (mai multe detalii: http://www.formula-as.ro/2009/894/spiritualitate-39/calvarul-bisericii-de-la-ghelari-11849) 
CristAlin si Via-Retezat, va ureaza o viata CURATA!  :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu