miercuri, 29 aprilie 2015

Traversare Straja - valea paraului Baleia, M. Vilcan, 5 aprilie, 2015

Vant rece, ger si muuulta zapada...asa se prezenta situatia la Straja. Am urcat cu schiurile in spate, pana pe Vf. Straja, cu intentia de a traversa Pasul Vilcan pe schiuri. Dar inainte de a ajunge in Pasul Vilcan, alt traseu ne-a acaparat atentia. Ne-am uitat pe harta si am descoperit valea Balea, care cobora pana in Paroseni. Atunci am aflat ca se numeste asa, si ca exista o vale Balea si in muntii Vilcan, cu aceeasi denumire ca si cea din muntii Retezat.... Iar pentru ca ne place sa descoperim locuri noi, ne-am aventurat pe noul traseul... Si nu mare ne-a fost surpriza sa vedem ca "pe acolo, candva trecea un drum"; si nu doar atat...  am tot coborat pe firul apei, pana am dat si de un baraj hidro in constructie, ascuns pe aceasta vale frumoasa si ingusta, putin frecventata, dupa cate ne-am putut da seama. Oricum, este un loc frumos si un traseu care merita facut, mai ales vara... Pornesti din Paroseni si iesi chiar in varful Straja!

Am intalnit si prieteni patrupezi, care pazeau zona.

Asa se prezenta situatia la telescaunul din vf. Straja...zapada care ingropa tot :)


Ghita, la un mic popas, admirand peisajul de basm ...

...in picaj..  :))

...gata ne-am ridicat si putem incepe alta tura de coborare.

Aici jos, incepe valea Balea. Am trecut si pe langa o mica cabanuta, singura, inainte de a intra pe vale.


Cam pana aici am putut cobora pe schiuri... de aici am luat bocancii, si am pus schiurile in spate.

Valea Balea


Cascada de gheata"pe aici candva trecea un drum"  ....asa frumos curata natura, tot ce face omul, acolo unde nu trebuie.


Zona e plina de mici cascade care serpuiesc prin valea ingusta si minunata... am intalnit o multime de urme de animale salbatice ... iar urme de trecere a omului, doar in partea de jos a vaii, cand ne-am apropiat de barajul in constructie.Tunel prin munte... pe vremuri, aici pe vale, se exploata "ceva"...


Barajul in constructie, ascuns prin desisul din valea ingusta.


Primele semne ale primaverii, pe valea Balea din muntii Vilcan..
Va invitam si pe voi, sa descoperim impreuna, alte locuri minunate din muntii Romaniei. Sa ne revedem curand,
Ina si GhitaNiciun comentariu:

Trimiteți un comentariu