joi, 16 februarie 2017

RETEZATUL ALB - ianuarie 2017

RETEZATUL ALB - O LUME FANTASTICA 
Luna Ianuarie 2017, a fost o luna in care am avut norocul sa pot urca trei weekenduri la rand, pe creasta Retezatului. Vremea a fost excelenta toata luna, zapada tasata suficient cat sa putem inainta prin nameti, astfel am avut ocazia de-a ma bucura de minunatele peisaje ce pot fii vazute de pe tot intinsul Crestei Retezatului. 
Sunt Ina Stoenescu si sunt ghidul dumneavoastra in aceasta frumoasa excursie prin Retezatul Alb, alaturi de prietenii si colegii mei de la Asociatia de Turism Montan "Via-Retezat": Ghita, Luci si Magda . 
Ina - ghid prin Retezat

La Gentiana

                 Prima tura din ianuarie, a fost imediat dupa revelion (2 ianuarie) si a fost tura de deschidere de an nou, an inceput in forta, dupa cum am spune:) Am urcat de la Rausor pe valea Steviei - prin Saua Lolaia pana pe varful Retezat(2485m), alaturi de prietenul meu Ghita si catelusa noastra Tara, prin zapada mare, dar cararea batuta pana sub Saua Lolaia, ne-a permis sa inaintam repede in prima parte a traseului. Vremea frumoasa dar foarte geroasa, ne-a permis totusi sa ajungem pana sus pe varful Retezat. Dupa cum aratau urmele, am fost primii pe varf anul acesta. Cerul senin, ne-a permis sa vedem pana departe, toti muntii care inconjoara Retezatul si chiar mai departe. Astfel am putut vedea creasta Muntilor Godeanu cu impunatorul Varf Gugu - numit si Muntele Sfant al Dacilor, creasta Muntilor Tarcu, Parang, Vilcan si frumoasa creasta Oslea, Muntii Cernei si Mehedintilor si pana departe la Dunare. Las pozele sa vorbeasca in continuare si revin cu povesti despre tura a doua si a treia din luna ianuarie.

Varful Retezat (2485m altitudine)

Zona cea mai periculoasa iarna pe acest traseu este intre varful Retezat si saua Lolaia, unde am coborat cu mare atentie sa nu fuga zapada de sub noi.

Apus de soare la Refugiul Condor si sfarsitul primei zile prin Retezatul Alb
A doua tura din luna ianuarie (22-24 ianuarie), eu (Ina), Ghita si catelusa Tara, am ales sa urcam un traseu frumos cu inspiratie de moment. Initial era planificata tura pe creasta Stanisoarei, dar cand am ajuns in saua Stanisoarei, am vazut sus pe Bucura II cativa turisti (alpinisti) care tocmai terminasera de catarat varful, si astfel am fost "ademeniti" spre creaste Bucurii. Intre creasta Stanisoarei  si varful Bucura nu exista practic traseu marcat, dar zapada asezata bine si inghetata suficient, ne-a permis sa traversam astfel Bucura II, pe curba de nivel si sa iesim in creasta prin saua dintre Bucura I si Bucura II. traseu difil, dar a meritat efortul. nu e ceva care sa il faci oricand, si sa poti ajunge sa vezi Retezatul din zone mai putin accesibile iarna. Astfel am avut sansa sa vedem intr-o singura zi de iarna, 4 vai: Pietrele, Stanisoara, Bucura si Gemenele (Rezervatia Stiintifica Gemenele), toata creasta Retezatului si toti muntii care inconjoara Retezatul, descris mai sus, plus toata Oltenia... in ceata :) ...o mare de nori acoperea tot.
Inceputul unei noi aventuri prin Retezatul alb.
Ziua 2: CABANA GENTIANA - VALEA PIETRELE - CULMEA STANISOAREI - VARFUL BUCURA

Puntea de pe valea Pietrele 


Valea Pietrele, varful Bucura II si o parte din creasta Stanisoarei
Tara la Bordu Tomi si creasta Pietrele


Creasta Stanisoarei
Varful Bucura II vazut la urcare pe valea Pietrele

Lacul Pietrele

Culmea Pietrele

Varful Stanisoara

Varful Retezat si valea Stanisoarei

Creasta Bucurii cu Bucura I, Bucura II si saua dintre ele, vedere din saua Stanisoarei

Saua Retezatului
varfurile Custura Bucurii (Peleguta), Peleaga (2509m), Papusa si varfurile de la coltarii lui Ghita :)Traversarea curbei de nivel Bucura I spre saua dintre Bucura I si Bucura I
Bucurie mare la sosire pe varful Bucura I. Cu cateva zile inainte eram pe celalalt varf din imagine: varful Retezat.

Varful Bucura (2433m altitudine) - panorama spre Varful Retezat


Lacul Bucura si creasta Pelegii vazute de pe varful Bucura

Panorama de pe vf BucuraI: Crastea Slaveiului, Saua Plaiul Mic, Creasta Oslea si marea de nori de deasupra Olteniei
varful Judele si Turnul Portii, in plan apropiat


Rezervatia Stiintifica Gemenele
Cascada de deasupra Cabanei Gentiana

Apus de soare la Cabana Gentiana si sfarsitul celei de a doua zi de plimbari prin Retezatul Alb
                    Ultima tura din ianurie prin Retezatul Alb, 27-29 (ianuarie): am urcat impreuna cu Ghita, Luci, Magda si catelusa Tara, tot pe la Gentiana. Ne-am cazat la Cabana Gentiana si cabana era plina de turistisi. Vremea excelenta a atras multi muntomani in acest weekend. Unii au ales traseele de catarare de pe Bucura I sau de la cascada inghetata de deasupra cabanei Gentiana, dar cei mai multi au ales ruta Valea Pietrele si Zona de creasta. Noi am ales sa facem unul din clasicele trasee de iarna ce pot fii accesibile in aceasta perioada: Valea Pietrele, Custura Bucurii - Varful Peleaga, binenteles doar cu echipament adecvat vremii. Si in aceasta tura am avut parte de vreme buna. Traseul a fost batut pana sus de alte echipaje care au urcat inaintea noastra, astfel ca, inaintarea a fost usoara si am ajuns pe varf destul de repede, cu toate ca am plecat cam tarziu de la cabana. De pe creasta s-a putut vedea pana departe spre Muntii Parang, Sureanu, Vilcan Godeanu, Tarcu...
A treia zi prin Retezatul Alb - o noua tura pe creasta Retezatului:
CABANA GENTIANA- VALEA PIETRELE - VARFUL PELEAGA (2509m altitudine) 
Valea Pietrele


Luci si MagdaLa Bordul Tomi: Ina, Ghita, Luci si Magda
Echipa Via-Retezat pe cel mai inalt varf din Muntii Retezat
Varful Peleaga (2509m)

Coltii PelegiiVarful Peleaga Varful Retezat vazut din creasta Pelegii 

Caldarea Berbecilor si valea Bucurii


Varful Bucura I


Varful Peleaga


La plecare, am prins si schimbul de tura a cabanierilor de la Gentiana: Petre si Gicu.
Ne-am luat la revedere si am promis sa revenim cat mai curand in aceasta zona minunata.
  Multumim Petre pentru primirea calduroasa, cu care ne intampini de fiecare data :)

Cascada de gheata Lolaia       Va multumim si va asteptam cu drag in Retezatul nostru iubit!!
Echipa Via-Retezat :)

Un comentariu: