luni, 19 august 2013

Prin Retezat cu Florin si Marian, iulie 2013

                   Am urcat in Retezat cu Florin si Marian, doi iubitori de munte din Cluj, care fac parte din Clubul Alpin Roman (CAR), si Ananda catelusa mea care ma insoteste pe munte. Am facut o tura de 4 zile, foarte frumoasa, in care am strabatut o parte destul de mare din Retezat. 
                 In prima zi,  baietii au plecat din Cluj destul de tarziu si pana au venit la mine si am pregatit bagajul de drum, a trecut timpul si am ajuns tarziu dupa masa la Rausor. Acolo am lasat masina, si am urcat pana la lacul Stevia, unde ne-a prins seara si a trebuit sa innoptam acolo. Am prins un apus si un rasarit de soare extraordinar :) ...  lacul si toata creasta s-a luminat de un portocaliu ca de foc...
                     A doua zi am facut  vf. Prelucele - vf. Retezat - saua Retezat(2482m) - vf. Bucura (2433m) - tau Portii - vf. Judele(2389m) - lacul Bucura(2041m). Traseul a durat cam 8 ore cu pauze.
Dimineata am strans cortul si plecat de la  lacul Stevia destul de tarziu :) ... spre seara, cand am ajuns la taul Portii, Marian ne-a zis ca vrea sa urce neaparat si vf Judele, asa ca baietii au lasat bagajele cu mine la lac si s-au aventurat pana sus pe vf. intr-un tur rapid, cat eu am savurat un alt apus de soare minunat in Retezat, chiar la lacul meu preferat :) ...Taul Portii - cel mai minunat si mai plin de mister din zona, dupa parerea mea :) La coborarea de pe vf Judele, baietii au intalnit cateva capre negre pe treseu, aproape de taul Agatat.
                   A treia zi am urcat vf. Peleaga(2509m) - vf. Papusa(2508m) - vf. Papusa Mica (Piscul Papusii 2370m) - saua Custurii - vf. Custura (2457m) - saua Plaiul Mic - Poiana Pelegii - lacul Bucura. Traseul a durat 11 ore cu pauzele de fotografii  cu tot :) Tin sa mentionez, ca la Bucura, toata noaptea a batut vant puternic si rece. Mai bine spus toata perioada in care am fost campati la lacul Bucura a fost cu vant, si ziua si noaptea :) ... soare si  vant...
                 A patra zi am mers prin saua Bucurii - lacul Pietrele - Bordu Tomi - cabana Gentiana - cabana Pietrele - saua Ciurila - Rausor. Pe traseu ne-am intalnit cu Marius si Gelu, doi baieti din Deva, cu care am coborat impreuna pana la Rausor.Refugiul Condor


valea Steviei
lacul Stevia


apus de soare la lacul Stevia - vf. Retezat si hornul Retezatului

...urcarea pe vf. Prelucele de la lacul Stevia...traseu nemarcat...

Florin si vf. Retezat vazut de pe culmea Valareasca.  

Lacul Stevia si vf. Retezat vazute de pe culmea ValareascaVf. Retezat
Saua Retezatului si vf. Bucura
Lacul Gemenelelacul Gemenele


Florin, Marian si Ananda pe Vf. Bucura

Valea Bucurii cu lacurile, Bucura, Lia, Ana, Viorica ...

Am pornit de la lacul Bucura pe traseul care merge prin spatele refugiului Salvamont si am urcat dinspre Piscul Pelegii pe vf. Peleaga. Florin a ales sa urce pe traseul marcat (cruce galbena), iar eu cu Marian am urcat pe unul din hornurile de langa vf. Peleaga. 

Marian si Ananda :)

Am ales un traseu mai "haiducesc"  :) ...


...am prins o perspectiva superba spre valea Bucurii...
Am ajuns mai tarziu decat Florin pe vf. Peleaga, dar am reusit sa vedem cateva capre negre care se jucau pe un petec de zapada si am facut cateva fotografii foarte frumoase. 

Piscul Pelegii ... urcare de la lacul Bucura spre Vf. Pelegii

Vf. Papusa

coltii Pelegii

Saua Pelegii

Marian si Florin pe Vf. Papusa (2508m)

Piscul Papusii (2370m)


coborare de pe Piscul Papusii spre saua Custurii

Perspectiva de pe Saua Custurii

Taurile Custurii 

Toata trupa pe vf. Custurii (2457m): Florin, Ina, Marian si Ananda :)... spre Plaiul Mic

Saua Plaiul Mic


Cai la lacul Papusa din saua Plaiul Miclacul Papusa, saua Plaiul Mic...podul peste Lapusnicul Mare

Refugiul Salvamont din Poiana Pelegii

Lacul BucuraLacul Bucura vazut din Saua Bucurii

Marian si Ananda
Saua BucuriiValea Pietrele

Lacul Pietrele

Saua Ciurila


Saua Ciurila

Culmea Lolaia
Marian, Marius si Gelu

...cobarare din saua Ciurila spre Rausor :) - Sfarsit de tura. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu